Celebrity

Rasti i Greta Thunberg do t’i bëjë të rinjtë të rrinë në shtëpi

Shkruar nga Anabel

25 Mars 2020

Rasti i Greta Thunberg do t’i bëjë të rinjtë të

Greta Thunberg, aktivistja 17-vjeçare nga Suedia, nxiti të rinjtë të qëndrojnë në shtëpi pasi njoftoi se me shumë mundësi ishte infektuar nga Covid-19.

Në një postim në Instagram, Thunberg tha se ndihej më mirë pasi u izolua për dy javë. Dhjetë ditë më parë, Thunberg përjetoi disa simptoma të Covid-19: lodhje, ethe, fyt i gërvishur dhe kollë. Babai i saj, që udhëtoi me të në Bruksel më parë, përjetoi simptoma më të forta dhe pati temperaturë.

Thunberg tha se nuk u testua për Covid-19 pasi nuk kishte nevojë për pëkujdesje urgjente mjekësore.

“Nuk jam testuar për Covid-19, por me shumë mundësi e kalova duke marrë parasysh kombinimin e simptomave dhe rrethanave,” shkruan ajo.

Adoleshentja i nxiti të rinjtë të qëndrojnë në shtëpi edhe nëse kanë simptoma të lehta ose asnjë simptomë pasi mund t’ua kalojnë virusin të tjerëve që janë më të rrezikuar.

“Kjo është më e rëndësishmja: Nuk më dukej sikur isha sëmurë,” tha Thunberg. “Hera e fundit që u ftoha ishte shumë herë më keq se kaq.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father - who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but - AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

17-vjeçarja nuk do të kishte dyshuar fare në rast se i ati s’do të ishte sëmurur.

“Dhe kjo e bën më të rrezikshme,” shkruan ajo. “Shumë njerëz (dhe sidomos të rinjtë) mund të mos kenë fare simptoma, ose simptoma të lehta. S’e dinë që janë mbartës dhe ua kalojnë virusin njerëzve të rrezikuar. Ne që jemi më pak të rrezikuar kemi një përgjegjësi të madhe mbi shpatulla, veprimet tona kanë rëndësi jetë a vdekjeje për të tjerët.”

Ajo i këshilloi njerëzit të “sheshojnë kurbën” dhe të ndjekin udhëzimet e autoriteteve lokale dhe ekspertëve mjekësorë.

Fjalët e aktivistes janë në të njëjtën linjë me paralajmërimin e kreut të OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i cili së fundi iu drejtua të rinjve:

“Nuk jeni të pamposhtur.Virusi mund t’ju çojë në spital dhe mund t’ju marrë jetën. Edhe nëse nuk sëmureni, zgjedhjet që bëni, vendet ku shkoni, mund t’i marrin jetën dikujt tjetër,” tha ai. “Jam shumë mirënjohës për të rinjtë që ndërgjegjësojnë publikun. Siç e kam thënë, solidariteti është arma më e fortë kundër Covid-19.”

MOS I HUMBISNI