Lëkura

Jo, lëkura e dehidratuar dhe lëkura e thatë *nuk* janë e njëjta gjë

Shkruar nga Anabel

14 Shtator 2020

Jo, lëkura e dehidratuar dhe lëkura e thatë *nuk* janë e

Nëse zakonisht ose ndonjëherë përdorni termat “lëkurë e thatë” dhe “lëkurë e dehidratuar” për t’ju referuar të njëjtës gjendjeje të lëkurës, gaboheni. Lëkura e thatë dhe lëkura e dehidratuar nuk janë e njëjta gjë.

Dr. Daniel Lanzer, një dermatolog, tha për Bustle, “Ekziston një keqkuptim i madh për lëkurën e dehidratuar dhe lëkurën e thatë”. Në të dy rastet, aplikimi i kremit hidratues është thelbësor. Hidratuesit më të mirë për lëkurën e dehidratuar janë ato që trajtojnë një gjendje të përkohshme të lëkurës – pra, dehidratimin, i cili shkaktohet nga dëmtimi i barrierës mbrojtëse të lëkurës, e cila lejon largimin e lagështirës.

Nga ana tjetër, lëkura e thatë është lloj lëkure. Një lëkurë e thatë karakterizohet nga prodhimin i pakët i sebumit (sekretim vajor i gjëndrave dhjamore).

Lëkura e dehidratuar trajtohet me disa ndryshime të stilit të jetesës dhe gjetjes së produkteve të duhura. Këshillohet përdorimi i larësve që janë miqësorë me lëkurën, nuk përmbajnë alkool dhe përbërës me aromë. Kremrat hidratues me përmbajtje të acideve yndyrore ndihmojnë shumë.

Lëkura e thatë prek disa zona, si fytyrën, këmbët, duart, flokët etj. Në disa raste, mund të jetë simptomë që kërkon një diagnozë më serioze, ndaj këshillohet konsulta me mjekun specialist.

Artikuj të rekomanduar:

 

MOS I HUMBISNI