Çfarë po ndodh rreth nesh

Të dielën ndryshon ora dhe kjo mund të jetë hera e fundit

Shkruar nga Anabel

24 Tetor 2020

Të dielën ndryshon ora dhe kjo mund të jetë hera e fundit
Kulla e Sahatit, Tiranë.

Ndryshimi tradicional i orës dimërore do të bëhet këtë fundjavë, të dielën (25 tetor). Në orën 3 të mëngjesit, akrepat do të zhvendosen 60 minuta pas, por kjo mund të jetë hera e fundit që ndodh.

Që prej vitit 1981, ndryshimi i orës të dielën e fundit të muajit tetor dhe mars është një ritual i përvitshëm për Europën. Qëllimi kryesor është sigurimi i orëve shtesë me dritë për mbrëmjet e verës dhe mëngjeset e dimrit. Por kritikët thonë se ndryshimi i orës sjell rritje të aksidenteve rrugore dhe probleme me gjumin, të cilat duhen të merren seriozisht parasysh.

Në mars të vitit 2019, ligjvënësit në Parlamentin Europian votuan me shumicë votash në favor të heqjes së ndryshimit të orës duke filluar nga viti 2021. Shumica e vendeve kanë thënë se janë në favor të këtij ndryshimi.

Për shkak të pandemisë, ndryshimi i orës nuk është një nga prioritetet e vitit 2021, megjithatë është e mundur që ora të mos ndryshojë më.

MOS I HUMBISNI