Eja shohim pak Tv

Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të kuptuar rëndësinë e fjalëve magjike

Shkruar nga Anabel

12 Janar 2021

Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të

Në qendër të puntatës së fundit të “Për’Puthen” është Murati, djali nga Turqia, komentet negative për të cilin numërohen me gishtat e dorës. Mënyra e tij e të folurit dhe e sjelljes me vajzat, por edhe me të tjerët në studio, u vendos në qendër të komenteve online dhe shërbeu si një formë krahasimi për protagonistët e tjerë në emision.

Gjatë komunikimit në shqip, një shqipe lehtësisht e kuptueshme, Murati përdor shpeshherë ato që njihen si fjalë magjike. “Përpiqeshin djemtë që t’ia sqaronin dhe shpjegonin [Muratit fjalët]. Murati flet një shqipe shumë të mirë, pavarësisht atyre gabimeve, por logjikën e ndërtimit të fjalisë e ka shumë më të mirë se disa nga djemtë këtu. Dua të të përgëzoj edhe për një gjë tjetër. Je i vetmi nga djemtë që ke përdorur tre fjalë, ‘Faleminderit’, ‘Të lutem’ në kaq pak kohë dhe një fjalë që nuk është dëgjuar kurrë në këtë emision deri sot, ‘Urdhëro’,” i tha opinionisti Arjan Konomi.

Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të
Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të
Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të

Në një pjesë të komenteve, ndjekësit thonë se komenti i Arjanit nuk përjashton as Bora Zemanin. Ata e kanë fjalën për “Për’Puthen Prime”, ku gjatë programit, Bora nuk po hapte dot një kanaçe me pije energjike. “Mua kush do më ndihmojë që ta hap pak,” tha ajo, para se të drejtohej te Arjani, pa i thënë “Të lutem”. Arjani e hap, ngrihet në këmbë dhe ia jep, Bora e merr dhe vazhdon fjalinë, pa thënë “Faleminderit”.

Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të
Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të
Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të
Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të

Vështirë të thuhet nëse ato që njihen si fjalë magjike – “Të lutem”, “Faleminderit”, “Më fal”, “Urdhëro” etj. – janë çështje të kulturës së përgjithshme apo pjesë e edukatës individuale. Sidoqoftë, rëndësia e tyre është me vlerë thelbësore gjatë komunikimit të përditshëm dhe rëndësia shkon përtej të qenit thjesht të sjellshëm.

Phil M. Jones, një nga ekspertët e biznesit që ndihmon njerëzit të mësojnë aftësi të reja për të fuqizuar mendjen dhe për të ndërtuar marrëdhënie të shëndetshme, thotë se fjalët magjike kanë potencial të jashtëzakonshëm. Ai i quan ato magjike sepse funksionojnë vërtet si magji kur përdoren. Fjalët e bëjnë dikë të ndihet i vlerësuar, të ndihet i rëndësishëm, të ketë durim etj.

Teori thonë se duhen 100 fjalë pozitive që të zëvendësojnë një fjalë negative. Përdorimi i fjalëve që më shumë se çdo gjë tjetër shfaqin mirësjellje dhe edukatë, ndihmon në mënyrë të jashtëzakonshme për të prezantuar veten. Frojdi theksonte se “Fjalët kanë fuqi magjike. Ato mund të sjellin lumturinë më të madhe ose dëshpërimin më të thellë”. 

Në librin “Magic Words” (Fjalët magjjike), autori Tim David shkruan se vërtet fjalët kanë fuqi dhe kuptim, por duhet kuptuar se nga vjen kjo fuqi. Ai nxjerr në pah se njerëzit duan të ndihen të vlerësuar dhe kjo është arsye pse “Faleminderit” është një fjalë magjike, sepse tregon mirënjohje. Ai thekson se një komunikim i mirë vjen kur përdorim fuqinë e këtyre fjalëve me qëllim pozitiv sepse “komunikimi nuk është të njohësh një listë fjalësh. Komunikimi është që të kuptosh të tjerët”.

Phil M. Jones shton se duke i trajtuar mirë njerëzit përreth, ne shfaqim mirësjellje dhe respekt, i bëjmë të ndihen të vlerësuar, të dashur dhe të respektuar, si edhe sigurisht, ndihemi mirë me veten.

Lexoni ç’ndodhi në Për’Puthen, për të

MOS I HUMBISNI