Shëndeti

Si ta kuptoni se gjatë natës ‘kërcisni dhëmbët’: Simptomat dhe trajtimet e bruksizmit!

Shkruar nga Anabel

13 Janar 2021

Si ta kuptoni se gjatë natës ‘kërcisni

Bruksizmi është shtrëngimi dhe kërcitja e pavullnetshme e dhëmbëve.

Rreth gjysma e popullsisë e bën atë herë pas here. Ndërkohë, 5% e popullsisë janë “të rregullt” në kërcitjen e dhëmbëve.

Shpesh ndodh gjatë gjumit, por disa njerëz e bëjnë edhe kur janë zgjuar.

Zakonisht, një person nuk e kupton se çfarë po bën me dhëmbët e tij. Partneri me të cilin  ndan shtratin dhe dëgjon zhurmat, shpesh është i pari që vë re problemin.

Prindërit gjithashtu mund ta dëgjojnë te fëmijët e tyre.

“Kërcitja” e dhëmbëve mund të jetë edhe rezultat i stresit. Për shembull, te disa njerëz ndodh kur janë të zemëruar, duke u përqendruar ose në ankth.

Disa nga simptomat e bruksizmit përfshijnë:

- dhimbje koke, dhimbje të nofullës dhe/ose dhimbje veshi

- dhimbje e dhëmbëve, veçanërisht menjëherë pas zgjimit

- dhimbje dhe/ose ndjesi të ngjashme me mpirjen në pjesën e nofullës, menjëherë pas zgjimit

- dhimbje ose ngurtësi në nofullat gjatë përtypjes, veçanërisht gjatë mëngjesit

- shtrëngimi i nofullës kur jeni të zemëruar ose të shqetësuar

- dhëmbë të ndjeshëm ndaj temperaturës

- smalt i dhëmbëve i dëmtuar

- ind i ngritur në pjesën e brendshme të faqeve, shkaktuar nga kafshimi

- dhëmbë të lirshëm

Disa probleme nga bruksizmi mund të përfshijnë:

- dhëmbë të thyer ose mbushje dhëmbësh të prishura

- dhimbje nofulle

- muskuj të lënduar të nofullës

- tendosje në zonën e nofullës

- dhëmbët janë më të ndjeshëm ndaj gjërave të nxehta dhe të ftohta

- humbje dhëmbësh (e rrallë)

- zgjerimi i muskujve të nofullës (i rrallë)

Trajtimi për bruksizmin:

Nëse mendoni se edhe ju i kërcisni dhëmbët, flisni me dentistin tuaj ose një profesionist tjetër të shëndetit oral.

Ata mund të flasin për opsionet e mundshme të trajtimit që përfshijnë:

- riparimin e dëmtimit të dhëmbëve

- një "roje mbrojtëse" (pajisje) për gojën që mund të mbani natën, për mbrojtje

- terapi e menaxhimit të stresit

- teknikat e relaksimit

- terapi njohëse e sjelljes

- hipnoterapi

-higjiena e mirë e gjumit, gjumë i rregullt etj

Burimi: Better Health

MOS I HUMBISNI