Lëkura

5 ushqime që (ndoshta) shkaktojnë akne në fytyrë!

Shkruar nga Anabel

22 Janar 2021

5 ushqime që (ndoshta) shkaktojnë akne në fytyrë!

Aknet janë një gjendje e zakonshme e lëkurës që prek gati 10% të popullsisë së botës.

Shumë faktorë kontribuojnë në zhvillimin e tyre, duke përfshirë prodhimin e sebumit, bakteret, hormonet, poret e bllokuara etj.

Lidhja midis dietës dhe puçrrave ka qenë e diskutueshme, por studimet e fundit tregoojnë se dieta mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e tyre.

Këtu gjeni 5 lloje ushqimesh që mund të shkaktojnë akne:

#1 – Sheqerna dhe drithëra të rafinuara

Ushqimet e pasura me karbohidrate të rafinuara përfshijnë:

- Bukë, biskota, drithëra ose ëmbëlsira të bëra me miell të bardhë

- Makarona të bëra me miell të bardhë

- Oriz i bardhë

- Pije të gazuara etj.

Një studim zbuloi se njerëzit që i konsumonin më shpesh këto lloj sheqernash kishin një rrezik rreth 30% më të madh të shfaqjes së akneve, ndërsa ata që hanin rregullisht ëmbëlsira kishin një rrezik 20% më të madh.

Sidoqoftë, nevojiten më shumë studime.

#2 – Prodhime bulmeti

Shumë studime kanë gjetur një lidhje midis produkteve të bulmetit dhe akneve tek adoleshentët.

Dy studime zbuluan gjithashtu se të rriturit e rinj që konsumonin rregullisht qumësht ose akullore kishin katër herë më shumë gjasa të vuanin nga aknet.

Sidoqoftë, studimet e kryera deri më tani nuk kanë qenë mjaftueshëm cilësore.

Megjithëse ekzistojnë spekulime dhe arsyetime se pse pirja e qumështit mund të përkeqësojë aknet, është e paqartë nëse konsumi i bulmetit luan një rol të drejtpërdrejtë.

Konsumimi i shpeshtë i produkteve të tilla është i lidhur me rritjen e ashpërsisë së akneve, por është e pasigurt nëse ekziston një lidhje shkak-pasojë.

#3 – Ushqimi i shpejtë (Fast Food)

Një studim i mbi 5,000 adoleshentëve dhe të rriturve kinezë zbuloi se dietat me shumë yndyrna shoqëroheshin me një rritje të rrezikut prej 43% të shfaqjes së akneve. Ngrënia e rregullt e ushqimit të shpejtë e rriti rrezikun me 17%.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se shumica e hulumtimeve mbi ushqimin e shpejtë dhe aknet kanë përdorur të dhëna të vetë-raportuara. Ky lloj i hulumtimit tregon vetëm modelet e zakoneve dietike dhe rrezikun e puçrrave dhe nuk dëshmon se ushqimi i shpejtë shkakton puçrra. Kështu, përsëri nevojiten më shumë hulumtime.

#4 – Ushqime të pasura me yndyrna Omega-6

Dietat që përmbajnë sasi të mëdha të acideve yndyrore omega-6, si dieta tipike perëndimore, kanë qenë të lidhura me rritjen e niveleve të inflamacionit dhe puçrrave.

Ndërsa lidhjet midis acideve yndyrore omega-6 dhe akneve janë premtuese, nuk ka pasur studime të mirë-kontrolluara mbi këtë temë dhe kërkohet më shumë hulumtim.

#5 – Çokollata

Çokollata ka qenë një shkaktar i dyshuar i puçrrave që nga vitet 1920, por deri më tani, asnjë konsensus nuk është arritur.

Disa sondazhe informale kanë lidhur ngrënien e çokollatës me një rrezik në rritje të shfaqjes së akneve, por kjo nuk mjafton për të provuar se çokollata shkakton puçrra.

Ndërsa kërkimet e fundit mbështesin një lidhje midis konsumit të çokollatës dhe puçrrave, mbetet e paqartë nëse çokollata në të vërtetë shkakton akne.

5 ushqime që (ndoshta) shkaktojnë akne në fytyrë!

Burimi: Healthline

MOS I HUMBISNI