Shendet i Pergjithshem

S’keni uri në mëngjes? Është normale, por jo gjithnjë

Shkruar nga Anabel

10 Qershor 2021

S’keni uri në mëngjes? Është normale, por jo

Ka shumë arsye se pse nuk keni uri kur zgjoheni në mëngjes. Në një pjesë të mirë të rasteve, është normale një gjë e tillë pasi për disa njerëz, të ngrënit mëngjes thjesht nuk funksionon. Ata preferojnë të mos e konsumojnë ose të hanë para drekës.

Megjithatë, për disa njerëz, mund të jetë rezultat i disa faktorëve të tjerë, disa prej tyre edhe të rrezikshëm. Në vijim gjeni arsye të tjera që mund të lidhen me mungesën e urisë në mëngjes. Nëse dyshoni se mund të jetë rasti juaj, kontaktoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

1. Keni ngrënë një darkë të bollshme një natë më parë: Nëse hani darkë vonë ose konsumoni shumë ushqim në mbrëmje, mund të ndiheni më pak të uritur mëngjesin tjetër, sidomos nëse keni konsumuar vakte me shumë proteina dhe yndyrë.

2. Nivelet e hormoneve ndryshojnë brenda natës: Nivelet e hormoneve të tilla si adrenalina, grelina, dhe leptina ndryshojnë brenda natës dhe në mëngjes, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni më pak të uritur kur zgjoheni.

3. Ndiheni në ankth ose depresion: Në disa raste, ankthi dhe depresioni mund të shkaktojnë humbjen e oreksit, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni më pak të uritur në mëngjes.

4. Jeni shtatzënë: Nëse jeni shtatzënë, mund të përjetoni çrregullime në mëngjes ose simptoma të tjera.

5. Jeni sëmurë: Disa sëmundje mund të zvogëlojnë oreksin për shkak të simptomave të tilla si të përziera, të vjella dhe humbje të shijes.

6. Shkaqe të tjera

- Po merrni ilaçe të caktuara
- Keni probleme me tiroiden
- Jeni në ovulim
- Keni sëmundje kronike (sëmundje të mëlçisë, probleme me zemrën, sëmundje të veshkave etj)

Burimet: Healthline, WebMD

MOS I HUMBISNI