Bota

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Shkruar nga Anabel

10 Shtator 2021

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Çdo komb ka veçoritë, traditat dhe zakonet e veta unike që lidhen me bukurinë femërore. Për shembull, ndërsa njerëzit në vendet e tjera shpenzojnë shumë për të drejtuar dhëmbët, në Japoni, shumë gra paguajnë për të bërë të kundërtën. Traditat e mëposhtme janë thjesht një provë më shumë se bukuria është tërësisht relative.

1. Vetullë e bashkuar (Taxhikistan)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Ndërsa gratë në pjesë të ndryshme të botës - i heqin vetullat për të marrë formën e përsosur, për gratë në Taxhikistan një vetullë natyrale është një shenjë tradicionale e bukurisë.

Madje, vajzat që nuk ishin të pajisura me vetulla të tilla, përdorin një bar të veçantë të gjelbër me gjethe të quajtur ‘usma' dhe ngjyrosin hapësirën midis vetullave. Prindërit mund ta zbatojnë këtë truk te vajzat e tyre që në fëmijëri.

2. "Varëset" që mbulojnë gjithë qafën (Tajlandë)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Ka rrënjë të ndryshme në këtë traditë, dhe shumë besojnë se ajo mbronte gratë nga skllavëria. Sidoqoftë, disa njerëz thonë se me qafën e tyre të gjatë gratë i ngjajnë dragonjve, të cilët janë figura të rëndësishme në folklorin vendas. Vajzat fillojnë të veshin mbështjellje prej bronzi kur janë 5 vjeç dhe marrin gjithnjë e më shumë "rrathë" me kalimin e kohës.

3. Hollimi i dhëmbëve (Indonezi)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Për njerëzit në Bali, "teeth filing" është një ritual tradicional. Kjo procedurë bëhet kryesisht nga adoleshentët në mënyrë që të "largojnë shpirtrat e këqij". Dhëmbët e holluar në Indonezi janë një shenjë e pjekurisë. Pas kësaj procedure adoleshentët janë gati të martohen. Procesi nuk është edhe aq i përhapur sa dikur, por shumë njerëz vazhdojnë ta bëjnë edhe nëse kanë emigruar jashtë vendit të tyre.

4. Thonjtë e gjatë të këmbëve (Indi)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Në 2015. Shridhar Chillal nga India u bë personi me thonjtë më të gjatë në një dorë, nga Rekordet Botërore Guinness. Sidoqoftë, gratë indiane nuk ndalen te thonjtë e duarve. Ato preferojnë gjithashtu thonj të gjatë këmbësh.

5. Fytyrë në formë zemre (Koreja e Jugut)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Koreja e Jugut ka numrin më të madh të procedurave kozmetike në botë për frymë. Konturimi i fytyrës është në top-3, në listën e operacioneve plastike më të njohura në vend. Përkundër rreziqeve të mundshme, gratë mund t'i nënshtrohen zvogëlimit të mollëzave, mjekrës apo nofullës - për të marrë formën "zemër" të fytyrës.

6. "Yaeba" - dhëmbë të shtrembër (Japoni)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Ndërsa njerëzit në pjesë të tjera të botës shpenzojnë shumë para për të drejtuar dhëmbët, tendenca e kundërt po ndodh në Japoni. Këtu, gratë paguajnë për të bërë të paktën disa dhëmbë të mbivendosur. Kjo tendencë quhet "yaeba" ose "dhëmb i dyfishtë". Dentistët bëjnë "dhëmbë" duke vënë ballina plastike të përhershme ose të përkohshme mbi dhëmbët e qenit. Këto dhëmbë të shtrembër i bëjnë gratë të duken më të reja dhe prandaj janë të njohura në mesin e vajzave japoneze.

7. Dhëmbët e zinj (Japoni)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Zbardhja e dhëmbëve ose ‘ohaguro’ është një zakon japonez i ngjyrosjes së dhëmbëve të zi me një lëng hekuri. Edhe pse aktualisht, askush nuk e përdor këtë praktikë, vlen të përmendet se dhëmbët e zinj konsideroheshin të bukur në historinë japoneze. Ohaguro ishte një simbol i statusit, i përdorur kryesisht nga femrat për të treguar bukurinë e tyre dhe gatishmërinë për t'u martuar.

8. Fashë hunde (Iran)

8 standarde ~të pazakonta~ bukurie në vende të ndryshme aziatike!

Për shkak të popullaritetit të madh të rinoplastikës, Irani është quajtur "kryeqyteti i rinoplastikës në botë". Shpjegimi pas kësaj është se femrat kryesisht mbulojnë trupin dhe kokën dhe kjo është arsyeja pse ato janë të apasionuara pas paraqitjes së fytyrës.

Fashat e hundës pas operacionit kanë edhe një emër të veçantë: "Fashë nderi". Gratë nuk përpiqen ta fshehin, por e tregojnë me krenari këtë si një shenjë të rinoplastikës së tyre të fundit. 

Disa prej tyre vazhdojnë të mbajnë fashë edhe shumë kohë pas operacioneve të tyre si një simbol i pasurisë për të treguar se mund ta përballojnë këtë lloj operacioni.

Burimi: Bright Side

MOS I HUMBISNI