Kosova

Kriptovalutat: Kosova pritet t'i bëjë *të ligjshme* brenda këtij viti!

Shkruar nga Anabel

11 Tetor 2021

Kriptovalutat: Kosova pritet t'i bëjë *të ligjshme* brenda

Bitcoin ka qenë i diskutueshëm që nga fillimi i tij në 2009, siç kanë qenë kriptovalutat pasuese që pasuan në vazhdën e tij. Ndërsa kritikohet gjerësisht për paqëndrueshmërinë, përdorimin e tij në transaksione dhe për përdorimin e tepruar të energjisë elektrike për minimin e tij, Bitcoin po shihet nga disa, veçanërisht në botën në zhvillim, si një portë e sigurt gjatë stuhive ekonomike.

Parlamenti i Kosovës pritet të miratojë brenda këtij viti një ligj për monedhat digjitale. Projekti i ri synon të rregullojë përdorimin e kriptovalutave në tregun vendas dhe atë ndërkombëtar. Ligji synon të zgjidhë dhe çështjen taksimit të kësaj monedhe.

Nga ana tjetër, edhe Banka Qendrore e Kosovës, kërkon që kjo industri për përfitime financiare, e cila operon në mënyrë të jashtëligjshme në Kosovë, të rregullohet një herë e përgjithmonë.

Përdorimi i kriptovalutës është një fenomen i njohur në Kosovës. Kreu i PDK-së, Memli Krasniqi ka deklaruar se rreth 300 mijë euro të pasurisë së tij janë në monedhë dixhitale. 

Baza kryesore e kësaj industrie ilegale është në veri të Kosovës, prandaj edhe po punohet për një përshpejtim të krijimit të ligjit në fjalë.

Statusi ligjor i Bitcoin dhe altcoins të tjera (monedha alternative të Bitcoin) ndryshon në mënyrë thelbësore nga vendi në vend, ndërsa në disa, marrëdhënia mbetet për t'u përcaktuar siç duhet ose po ndryshon vazhdimisht. Ndërsa shumica e vendeve nuk e bëjnë përdorimin e Bitcoin vetë të paligjshëm, statusi i tij si mjet pagese ose si mall ndryshon me implikime të ndryshme rregullatore.

Disa vende kanë vendosur kufizime në mënyrën se si mund të përdoret Bitcoin, me bankat që ndalojnë klientët e saj të bëjnë transaksione me kriptomonedhë. Vendet e tjera kanë ndaluar përdorimin e Bitcoin dhe kriptovalutave me dënime të rënda për këdo që bën transaksione kripto. Mësoni më shumë për këto ligje këtu.

Burimi: Euronews.next, Euronews Albania

MOS I HUMBISNI