High Tech

Një tjetër dëshmi trondit Facebook-un: Çfarë do të ndodhë?

Shkruar nga Anabel

23 Tetor 2021

Një tjetër dëshmi trondit Facebook-un: Çfarë do

Facebook po përballet me presion në rritje pasi një person i ri e akuzoi se me vetëdije ka lejuar gjuhën e urrejtjes dhe aktivitete të paligjshme.

Akuzat nga personi, i cili foli për Washington Post, thuhet se ishin të përfshira në një ankesë në Securities and Exchange Commission, agjencia amerikane që merret me rregulloret për të mbrojtur investitorët në kompani. Në ankesë, ish-punonjësi tregoi se si zyrtarët e Facebook shpesh refuzonin të zbatonin rregullat e sigurisë nga frika se mos zemëronin Donald Trump dhe aleatët e tij ose rrezikonin rritjen e madhe të kompanisë.

Pretendimet i bëjnë jehonë atyre të Frances Haugen, një ish-menaxhere e produktit në Facebook, e cila ka thënë se kompania vazhdimisht i jep përparësi fitimit në vend të sigurisë publike. Dëshmia e fundit e Haugen para Kongresit në SHBA dhe dëshmia e ardhshme para parlamentit në Mbretërinë së Bashkuar, ka shkaktuar një krizë të madhe për rrjetin social, i cili thuhet se po përgatit planet për një riemërtim.

Dokumentet e reja tregojnë se punonjësit e Facebook kanë shprehur vazhdimisht shqetësimet para dhe pas zgjedhjeve, kur Donald Trump u përpoq të përmbyste në mënyrë të rreme fitoren e Joe Biden. Sipas New York Times, një shkencëtar i të dhënave të kompanisë u tha kolegëve një javë pas zgjedhjeve se 10% e të gjitha pikëpamjeve të SHBA-së për përmbajtjen politike ishin për postime që pretendonin në mënyrë të rreme se votimi ishte mashtrim. Por teksa punëtorët i theksuan këto çështje dhe i kërkuan kompanisë të veprojë, kompania dështoi ose pati probleme për të adresuar problemet, raportoi Times.

Dokumentet e brendshme tregojnë gjithashtu se studiuesit e Facebook kanë gjetur se mjetet e rekomandimit të platformës i shtynin vazhdimisht përdoruesit drejt grupeve ekstremiste, raporton NBC News.

"Ka ardhur koha që Kongresi dhe administrata e Biden të hetojnë modelin e biznesit të Facebook i cili përfiton nga përhapja e urrejtjes dhe keqinformimi më ekstrem," tha Jessica J González, drejtoreshë ekzekutive e organizatës për të drejtat civile Free Press Action. “Është koha për veprime të menjëhershme për ta bërë kompaninë përgjegjëse për dëmet e shumta që i ka shkaktuar demokracisë sonë.”

MOS I HUMBISNI